Serum za lice – da li koristiti samostalno ili obavezno uz kremu?

Tečnost za skidanje šminke, maske, dnevna i noćna hidratantna krema, antirid, i na sve to obavezno dodati zaštitni faktor od UV zračenja. Ako svi ovi preparati imaju svoje mesto u vašoj fioci, ormariću ili neseseru, možete biti ponosni. Složićemo se da je takva rutina za peticu, ipak, sa malim minusom na kraju. Ukoliko niste u ovaj širok spektar proizvoda uvrstili i serum za lice, propuštate puno!

Da li serum pruža koži više nego proizvodi koje već koristite? Da li ih može zameniti. Šta su benefiti? I za početak, u čemu je razlika između seruma za lice i recimo, kvalitetne, hidratantne kreme koju već koristite?

Dosta je bilo konfuzije, vreme je da otkrijemo u čemu je trik kada su u pitanju serumi i da li ga uopšte ima. U nastavku vam otkrivamo razlike između ovih proizvoda i da li su nam potrebna oba za čistu peticu na kontrolnom iz nege lica!

Serum i krema namenjeni su razilčitim slojevima kože

Na početku kratko podsećanje – epidermis, dermis i hipodermis. Ovo su tri sloja naše kože i vrlo se razlikuju po svojoj ulozi i sastavu.

Epidermis većinom čine mrtve ćelije vezane lipidima i njihova uloga jeste da čine važnu zaštitnu barijeru – koja zadržava hidriranost unutar, a bakterije, alergene i druge spoljne faktore van kože. Dermis, malo dublje, čine žive ćelije, kao i kolagen i elastin, važnih za održavanje volumena, hidriranosti i zdravlja naše kože.

Nakon male lekcije iz biologije možemo otkriti prvu razliku između seruma i kreme – serumi se najčešće prave na vodenoj, a kreme na kombinaciji vodene i uljane baze. Šta to sada znači? Stvar je vrlo prosta, formulacija seruma je takva da omogućava prodiranje u dublji sloj, dok su hidratantne kreme tu da na samom vrhu ostanu i pomognu gornjem sloju kože.

Ovaj zaključak i lekcija nas vode do sledeće važne razlike u ovi preparatima!

Serum i krema imaju različite uloge u nezi kože

Sada kada znamo u kojim slojevima deluju, možemo zaključiti i čemu služe. Serum za lice je proizvod kreiran sa ciljem da tretira probleme kože duboko u koži. Hidratantne kreme namenjene su održavanju zaštitne barijere, drugim rečima, same površine naše lica.

Na primer, recimo da ste na koži primetili promene u njenoj boji. U pitanju može biti hiperpigmentacija, upalni proces ili nešto sasvim treće. Šta god da je u pitanju, promena na površini uzrokovana je u nižem sloju. Korišćenjem seruma sa takvim izazovima se izlazi na kraj.

Sa druge strane, pretpostavimo da imate suvu kožu koja je počela intenzivno da se peruta. U ovom slučaju uzrok je narušeno stanje površinskog sloja, a hidratantna krema je tu da popravi njeno stanje i dopuni nedostatke.

Zaključak je sledeći: kreme održavaju površinu, služe kao prevencija, serumi su tu da pomognu u rešavanju postojećih problema, služe kao lek.

Sa novim saznanjima prelazimo na sledeću bitnu stvar!

Serum i krema imaju različit sastav

Ok, možemo reći da ovi proizvodi imaju nešto zajedničko. To je nega našeg lica. I možda prethodne razlike deluju kao male nijanse, sastav ovih preparata otkriva suštinu priče.

Serumi su prave bombe aktivnih sastojaka - velika koncentracija antioksidanata, vitamina i kiselina koji kožu hrane i snabdevaju neophodnim nutrijentima. Na taj način se eliminišu bore, hiperpigmentacija i intenzivno hidrira koža. Kada su u pitanju kreme, sadržaj aktivnih komponenti je drastično niži, ali prisutan. U fokusu su uvek bili, i sigurno će biti, sastojci koji sprečavaju isparavanje vode, poput mineralnih i biljnih ulja.

A sada ključno pitanje stiže na red.

Da li koristiti oba preparata?

Postoje vrlo isključive situacije kada jedan od ova dva esencijalna proizvoda u nezi lica možemo izbaciti. U slučaju normalnog tipa kože, kože koja je zdrava iznutra, a dovoljno snažna da se sama odbrani od spoljnih uticaja, moguće je preskočiti neke korake u našoj rutini i osloniti se samo na serum. Ali, ko je još takve sreće?

Za sve nas ostale važno je reći da između seruma i kreme postoji sinergija – najbolji rezultati se postižu kada se udruže! Zajedničkom primenom koža će imati sveobuhvatnu zaštitu, duboko unutra i na svom samom početku, površini.

Ne smemo zaboraviti i koliko je važno pravilno korišćenje. Serum se nanosi na sveže umiveno i dobro očišćeno lice, bez izuzetka. Nakon nekoliko minuta, pošto koža upije serum, nanosi se krema na uobičajen način, blagim utrljavanjem u kožu lica. Poželjno je da serum bude svakodnevni tretman, kako ujutru, tako i uveče. Samo tako će i krema postići svoj maksimalni efekat.

U ponudi Dr Colić medicinske kozmetike na raspolaganju vam je naš prvoklasni anti aging serum namenjen svim tipovima kože. Već nakon prvog korišćenja postaće nezamenjiv saveznik za podmlađivanje lica i poboljšanja hidriranosti vaše kože. Pored toga, nudimo vam i niz drugih proizvoda sa kojima će se serum odlično slagati, a sve možete pronaći i poručiti u našoj online prodavnici. Za sva dodatna pitanja kontaktirajte naš tim koji će sa velikim iskustvom i ljubaznošću odgovoriti na svaku vašu nedoumicu.

Povezani proizvodi

Age CodeRevitalizujući serum sa matičnim ćelijama argana3,675 RSD Pročitaj više Dodaj u korpu

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića Politika privatnosti