Piling za lice – korak u nezi kože koji ne smete da izostavite

Ukoliko želite da imate čisto lice, glatku kožu, blistav ten i utičete na mladolik izgled - piling lica trebalo bi da uvrstite u obavezan korak vaše nege, a za to postoje brojni razlozi.

Naime, piling za lice dovodi do uklanjanja mrtvog sloja ćelija odnosno blage do intenzivne eksfolijacije kojom se vrši regeneracija i obnavljanje kolagena koji je zaslužan za zategnutost i mladolik izgled kože, dubinsko čišćenje lica tj. pora čijim začepljenjem se stvaraju mitiseri i bubuljice, smanjenje bora, crvenila, hiperpigmentacija i ožiljaka na licu, a redovan piling lica takode utiče i na poboljšanje mikrocirkulacije. Ovo je prvi i osnovni korak kada je nega lica u pitanju i stoga ga nikako nemojte preskociti, a čišćenje lica na ovaj način ponavljajte u zavisnosti od tipa vaše kože i vrste pilinga.

Koji je najbolji piling za lice?

Da li ste znali da se naša koža u potpunosti obnavlja gotovo jednom mesečno odnosno na svakih 28 dana? U tom procesu obnavljanja, vrlo je važno posvetiti pažnju upravo nezi, pa je dubinsko čišćenje lica pomoću pilinga jedan od koraka koji će vam obezbediti najefikasnije delovanje svih ostalih preparata za negu! Nakon što ste upotrebili određeni piling za lice, vaša koža će mnogo bolje moći da upije hranljive sastojke iz drugih preparata za negu kao što su tonik, maska za lice i odgovarajuća krema prilagođena vašem tipu kože.

Iako je redovan piling za lice koristan u procesu obnavljanja ćelija, ovo je zapravo stresno za kožu, pa budite umereni u njihovoj primeni. Proizvodi kojim se vrši piling lica mogu da sadrže različite supstance, a u zavisnosti od njih varira i tip i namena i njihovo korišćenje odnosno primena. S druge strane, nije ni svaki piling za lice dobar za svaki tip kože, ali kako da znamo koji je najbolji piling za lice za nas i koliko često treba da se radi?!

Za početak, potrebno je razlikovati mehanički, hemijski i enzimski piling lica:

  • Mehanički piling za lice je onaj koji se uglavnom radi u kućnoj varijanti, bilo da je u pitanju kupljeni ili samostalno napravljen proizvod. On sadrži u svojoj formuli granule poput zrnaca kafe, šecera, koštica ili semenki, a služi za fizičko odstranjivanje izumrlog sloja ćelija kože što za posledicu ima blistavost, mekoću i ujednačavanje tena. Utrljava se nekoliko minuta blagim kružnim pokretima na vlažnu i prethodno očišćenu kožu nekim od preparata za čišćenje lica (micelarna voda, gel, tonik, mleko, pena za čišćenje lica i slično), a nakon toga se ispira mlakom vodom. Ponavljanje ovakvog tipa pilinga zavisi od tipa vaše kože, pa osobe koje imaju normalnu i suvu kožu najbolje je da piling lica rade jednom nedeljno ili na svakih deset dana, dok oni koji imaju mešovitu ili masnu kožu mogu postupak ponavljati dva do tri puta nedeljno. Za intenzivniji efekat možete upotrebiti mekani sunder ili piling rukavicu.
  • Hemijski piling za lice najbolje je raditi u kozmetičkim salonima, a s obzirom da sadrže određene kiseline koje tope izumrle celije kože i njen oštećeni sloj - posebno je efikasan kod osoba sa hiperpigmentacijama, ožiljcima na licu i oštećenjima koja su nastala pod uticajem sunca. Intenzitet, broj i dužinu tretmana odredice profesionalni kozmetičar prema tipu i prethodnom stanju vaše kože. Nekoliko dana nakon ovog pilinga primetićete blago perutanje kože, što je zapravo obnavljanje ćelija. Ovaj tretman sprovodi se nekoliko puta u toku jednog ili dva meseca, uglavnom u toku zime, jer je koža nakon hemijskog pilinga vrlo osetljiva na sunčevo zračenje.
  • Enzimski piling lica je vrlo nežan i pogodan za sve tipove kože, a kako sadrži enzime koji podstiču stvaranje kolagena - utiče na smanjenje bora, vraćanje elastičnosti i čvrstoće kože, kao i njenu zategnutost odnosno ovakav vid pilinga ubrzava obnavljanje ćelija.

Odgovor na pitanje koji je najbolji piling za lice zavisi upravo od toga šta i kada želite da postignete, kao i problem koji želite da tretirate!

Neki od saveta kojih treba da se pridržavate kada želite da uradite piling lica jeste da nakon njegove upotrebe izbegavate direktno izlaganje suncu, te je najbolje ovaj tretman raditi noću jer će tako koža imati dovoljno vremena i više mogućnosti da se sama regeneriše. Nakon pilinga možete da upotrebite i odgovarajuću masku za lice radi još boljih efekata po vaš izgled, a svakako nanesite tonik i dnevnu/noćnu kremu za lice za vaš tip kože.

Budući da se piling lica ne radi svakodnevno, a čišćenje lica je neophodno raditi ujutro i uveče svakog dana, u svoju dnevnu rutinu nege morate uvrstiti i druge proizvode za čišćenje. Jedan od kvalitetnijih izbora je Dr Colic 3 u 1 Micelarna voda. S obzirom da sadrži hijaluronsku kiselinu i zeleni čaj, ovi sastojci će vam obezbediti dubinsko čišćenje i efiksano uklanjanje šminke sa lica i područja oko očiju, kao i blistav ten uz hidrataciju i umirenje kože. Pogodna je za sve, pa i za osobe koje imaju osetljivu kožu, a dodatni efekat u vidu podsticanja obnavljanja ćelija i proizvodnje kolagena pruža kreatin koji je sastavni deo Dr Colic 3 u 1 micelarne vode.

Svakodnevnom negom kože adekvatnim preparatima pružate joj dobru osnovu, te će najbolji piling za lice za vaš tip kože upotpuniti vaše negovanje i zaista obezbediti najbolje efekte odnosno besprekoran ten i dugovečno mladolik izgled lica!

Autor teksta: Biljana Radojcic

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića Politika privatnosti