Kako negovati lice nakon dvadesetih?

Možda u tinejdž dobu nismo previše posveceni negovanju kože, ali kako vreme prolazi postajemo svesniji promena na svom licu i telu, pa se tako menja i naš izbor kozmetike i preparata za negu lica i tela.

Da vas starost ne bi pitala za mladost, potrebno je da što ranije odnosno bar kada udete u 20-e godine, pocnete sa adekvatnom negom. Ovo posebno važi za lice, jer se prvenstveno na njemu vidi odsustvo ili nepravilna nega, pa su tako moguci problemi sa aknama i bubuljicama ili pak suvom kožom, ranom pojavom bora, vidljivim tragovima umora, stresa i slicno.

Da biste razumeli zašto do svega ovoga može doci prerano, kao i zašto njene promene u ovom smislu nisu dobre – nije zgoreg podsetiti se na uloge kože, strukturu i prirodne sastojke koji joj obezbeduju volumen, jedrost i mladolikost. Tako cete ujedno znati i kako negovati lice u kom periodu svog života.

Koža je naš najveci organ, promenljiva je, ima sposobnost regeneracije i obezbeduje hranljive sastojke drugim celijama, te joj je u razlicitim godinama potrebna drugacija nega. Ona nas štiti od virusa i bakterija, obezbeduje culo dodira, održava optimalnu temperaturu tela i tecnost u organizmu, a po njenom izgledu i promenama može da se otkrije mnogo toga o zdravlju i navikama. Sastoji se od 3 sloja (i njihovih podslojeva):

  1. epidermisa - spoljašnji i vidljivi sloj u kome se proizvodi keratin i vrši obnavljanje kože, a tu su smeštene i znojne i lojne celije koje obezbeduju koži vlažnost i zaštitnu ulogu,
  2. dermisa - srednji sloj koji se sastoji izmedu ostalog od kolagena i elastina bitnih za elasticnost i mladalacki izgled, kao i hijaluronske kiseline koja obezbeduje hidrataciju i volumen kože, i
  3. potkožnog tkiva – najdublji sloj kože koji pruža izolaciju i zaštitu ostalih organa od povreda, a u kome su skladištene masne celije i krvni sudovi.

Zašto je bitna hidratantna krema za lice?

Razliciti faktori i životne navike uticu na promenu u izgledu kože, a medu njima su izloženost suncevim zracima, nedovoljna kolicina tecnosti u organizmu, povrede kože, mimika, zatim stres, upotreba odredenih medikamenata, pa i neadekvatna nega ili njeno odsustvo. Spoljašnji faktori (u kombinaciji sa prirodnim procesom starenja) dovode do usporene i smanjene proizvodnje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, što za posledicu ima dehidriranost i suvocu kože, te ranu pojavu finih linija i bora prvenstveno na licu.

Ovo se najcešce dešava nakon 20-ih i ako se pitate kako negovati lice – važno je da vec u ovim godinama pocenete sa korišcenjem odgovarajucih krema za suvu kozu lica, a tu su i druge hidratantne kreme za lice prilagodene nezi odredenog tipa kože, kao i kreme sa hijaluronskom kiselinom koje ce vratiti koži izgubljenu vlažnost i spreciti vidljivost znakova starenja.

Kada je potrebno u negu ukljuciti kreme sa hijaluronskom kiselinom?

Za zdrav izgled kože, a time i nesmetano obavljanje njenih uloga, neophodno je obezbediti joj hranljive sastojke i vlažnost. Kao jedan od glavnih razloga za smanjenu zaštitnu ulogu i pojavu ispucale i suve kože jeste upravo nedostatak vlažnosti, a tu je i smanjena kolicina njenih prirodnih supstanci. Medu njima je hijaluronska kiselina jedna od najvažnijih, jer ona vezuje vodu i time koži obezbeduje vlažnost, elasticnost, jedrost i zategnut izgled. Kako se s vremenom njena proizvodnja i sinteza smanjuju, tako je primetan sve veci broj finih linija i bora, koje postaju dublje i izraženije pod uticajem drugih faktora, pogovoto ako ne koristite odgovarajuce hidratantne kreme za lice ili neku od krema za suvu kozu lica, ukoliko imate ovaj tip kože. Takode, poželjno je na neki nacin nadoknaditi njene “zalihe” prirodnih sastojaka, za šta postoje razliciti tretmani i proizvodi kao što su kreme sa hijaluronskom kiselinom.

Kozmeticku liniju Beauty Therapy cine upravo hidratantne kreme za lice i kreme sa hijaluronskom kiselinom. Iako je ovo glavna aktivna supstanca, tu su i drugi hranljivi sastojci prilagodeni tretiranim zonama, pa su dnevne i nocne kreme sa hijaluronskom kiselinom:

  • Unapređena dnevna krema sa hijaluronskom kiselinom - ugladuje fine linije i bore, smanjuje otecenost i uklanja tragove umora cineci lice trenutno svežim. Sadrži tri puta više hijalurona, odnosno Na hijaluronat koji sprecava otpuštanje vode i smanjenje vlažnosti kože, kao i ulje semenki grožda koje predstavlja prirodan antioksidans, pa je ovaj kompleks vrlo efikasan u obnavljanju kože.
  • Unapređena noćna krema sa hijaluronskom kiselinom - obezbeduje ravnotežu, dubinsku hidrataciju, hrani i umiruje kožu tokom sna. Njena formula je obogacena biljnim uljima radi vracanja strukture kože lica, a Na hijaluronat obezbeduje obnavljanje i uklanjanje izumrlih celija kože.

Beauty Therapy cini i antirid krema za podrucje oko ociju koja pruža intenzivnu hidrataciju i podmladivanje, a koristi se ujutro i uvece uz neku od krema za suvu kozu lica ili drugi odabrani proizvod. S obzirom da je koža oko ociju najtanja i najmanje elasticna, tu se uglavnom pojavljuju prve bore, pa joj je potrebna posebna nega. Hijaluronska kiselina popunjava postojece bore i osvežava izgled, ulje semenki grožda sprecava negativna dejstva slobodnih radikala i obnavlja kožu, a ulje jojobe dodatno hrani kožu oko ociju i regeneriše je, te kožu oko ociju cini glatkom i zategnutom, a vaš pogled bistrijim i svežim, bez tamnih kolutova i tragova umora.

Kreirali smo i unapredenu Sensitive liniju koja predstavlja najbolju negu osetljive kože, a koju cine takode dnevna i nocna hidratantna krema za lice i to:

  • Sensitive dnevna krema sa hijaluronskom kiselinom koja ce popuniti bore, a uz redovno korišcenje usporiti starenje, sadrži i arganovo ulje koje je vrlo bitan sastojak za obnavljanje kože, sprecavanje prevremenog nastanka bora i drugih znakova starenja, štiti kožu od gubitka elasticnosti i sušenja, pa je ovo cest sastojak i krema za suvu kožu lica. Ulje jojobe vraca koži vlažnost, sjaj, mekocu i glatkocu i cini sastavni deo ove hidratantne kreme za lice; vitanim E obezbeduje antioksidativnu zaštitu od spoljašnjih faktora i oštecenja, dok umirujuce dejstvo i obnavljanje zaštitne uloge kože pružaju kamilica i beta glukan.
  • Sensitive nocna krema sa hijaluronskom kiselinom je takode hidratantna krema za lice koja pruža savršenu regeneraciju kože tokom noci, jer osim hijaluronske kiseline, vitamina E, arganovog ulja i ulja jojobe, sadrži i dekspantenol koji ima veoma brzo i efikasno dejstvo na obnavljanje kože, kao i žen šenom koji je prirodan adaptogen, te ima razlicitu primenu i stimulativna dejstva na ceo organizam, a u kozmetici se koristi radi poboljšanja tonusa, cirkulacije, otpornosti i vracanja vitalnosti i elasticnosti kože.

Iako starenje ne možete izbeci, ono što možete uciniti jeste da ovaj proces usporite ili odložite. Uložite u kvalitetnu i adekvatnu negu kože, jer ce vam se to ulaganje višestruko isplatiti i vratiti ne samo kroz dugovecno mladolik izgled, vec i poboljšanim funkcijama kože, a time i opšteg zdravstvenog stanja.

Autor teksta: Biljana Radojcic

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića Politika privatnosti