Hiperpigmentacija – Kako protiv fleka na koži?

Kao najveći organ na ljudskom telu, naša koža je ujedno i naša najveća zaštita. Ima nezamenjivu ulogu u čuvanju svih drugih delova i funkcija u našem organizmu i neretko zbog naše nepažnje ili faktora kojima je izložena može da nastrada. Ipak, tu je i druga strana medalje, kao najosetljiviji organ, ogledalo je našeg zdravstvenog stanja, u kom možemo uočiti opštu sliku našeg organizma i znakove da možda nešto nije u redu. Stoga, ne čudi veliki značaj i pažnja koju posvećujemo njenom zdravlju i lepoti.

Međutim, u našoj želji nas mogu sprečiti brojni faktori – ubrzan životni stil, rafinisana hrana, zagađenost okruženja i brojni drugi uticaji. Svi mogu dovesti do neravnoteže u našom organizmu i ostaviti traga. Jedan od najčešćih oblika u kojem se oni pojavljuju jesu fleke ili hiperpigmentacija lica i drugih delova kože. Ovaj opšti izraz obuhvata brojna stanja i uzroci su vrlo raznovrsni. Obično, pojačana pigmentacija je često bezopasna, ali, može i ukazivati na druge medicinske probleme. Zato smo za vas pripremili pregled svih oblika fleka na koži i jedno rešenje za sve!

Šta je prekomerna pigmentacija kože?

Hiperpigmentacija predstavlja stručni termin kojim se označavaju delovi kože na kojima je došlo do promene u boji u odnosu na delove koji ih okružuju. Ove promene nastaju usled prekomernog stvaranja pigmenta što dovodi do pojave tamnih mrlja u različitim oblicima i na područjima kože na našem telu. Pored estetske funkcije pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži, kosi i očima, ima i veoma važnu, zaštitnu ulogu. Prekomernu proizvodnju melanina mogu pospešiti brojni efekti, ali se glavni mogu povezati sa izlaganjem sunčevim zracima, genetskim faktorima, starosnim dobom, hormonskim uticajima i povredama ili zapaljenjem kože. Zahvaljujući njima I njihovom dejstvu može doći do prevelike stimulacije melanocita, ćelija zaduženih za stvaranje pigmenta. Ovo dovodi do povišene koncentracije melanina u epidermisu, gornjem sloju kože, ali  i u dermisu, dubljem sloju i izaziva pojavljivanje tamnih fleka.

Hiperpigmentacija predstavlja vrlo čestu pojavu i može se pojaviti bez obzira na tip kože. Pored pojave bora i finih linija, tamne fleke su pojava sa kojom se samo retki neće susresti tokom svog života. Ponekad fleke na koži mogu nestati same od sebe, s vremenom, ali ipak većina zahteva negu i tretman. U suprotnom problem se može samo intezivirati. Pored potencijalnih zdravstvenih problema, hiperpigmentacija lica i kože može biti uznemirijuća i iz estetskih razloga. Tamne fleke se u velikom broju slučajeva pojavljuju na licu, šakama i drugim, vidljivim delovima tela, pa ih može biti teško sakriti ili pokriti. Stoga je važno problem prepoznati na vreme i preuzeti prave korake za uklanjanje efekata hiperpigmentacije.

Tipovi hiperpigmentacija kože

Zbog manifestovanja pod različitim uticajima postoji nekoliko tipova prekomerne pigmentacije kože:

  • Sunčane pege

Glavni zadatak melanina jeste zaštita kože od štetnog UV zračenja. Usled preteranog izlaganja sunčevim zracima, koža zahteva više pigmenta kako bi se zaštitila I tako dolazi do pojave tamnih fleka. Kao rezultat nastaju sunčane pege, i to čak u ranim dvadesetim godinama, a kasnije su tu i staračke pege, uglavnom u predelima koji su najviše izloženi Suncu.

  • Postupalna hiperpigmentacija

Nastaje kao posledica zarastanja različitih vrsta povreda kože. Često se javlja kod osoba koje imaju problem sa aknama, nakon agresivnih tretmana kože i neadekvatne nege. Razlozi mogu biti povezani i sa hormonalnim poremećajima.

  • Melazma

Ovo oboljenje je poznato i pod imenom kloazma i “trudnička maska”. Javlja se najčešće u predelu lica, oko obraza, nosa, čela i uz gornju usnu. Pogađa čak 90% trudnica, dok se kod muškaraca jako retko javlja. Uzrok je hormonske prirode I obično prati trudnoću ili korišćenje kontraceptivnih sredstava, poput pilula ili spirale. Nakon vraćanja hormona u ravnotežu, hiperpigmentacija lica se nekada može povući sama.

Koža može potamneti i iz drugih razloga. Faktori kao što su mladeži, ožiljci, belezi, pa i ozbiljnija stanja poput aktinične keratoze i raka kože mogu promeniti boju kože, ali se ne smatraju oblicima hiperpigmentacije. Bez obzira na uzrok i vrstu, ukoliko tamne fleke izazivaju svrab, ubrzano menjaju veličinu i boju, najbolje je obratiti se dermatologu.

Šta se može učiniti po pitanju hiperpigmentacije?

Iako je prevencija uvek najbolji izbor, ukoliko su tamne fleke već prisutne na vašoj koži, postoje načini da se one izblede, uklone i spreči njihovo ponovno pojavljivanje. Ukoliko ste zabrinuti zbog hiperpigmentacije na vašoj koži, najbolja odluka jeste korišćenje specijalno formulisanih preparata namenjenih posebno za ovu vrstu promena na koži. Dr Colić medicinska kozmetika u svom asortimanu poseduje baš takav preparat koji je dokazano uspešan. Naša krema protiv fleka na licu i koži kreirana je na bazi alfa arbutina koji efikasno uklanja sve tipove hiperpigmentacije. U njenu delotvornost mogu se uveriti svi koji žele da se reše fleka od sunca, staračkih pega na licu i telu, kao i osobe kod kojih su fleke izazvane trudnoćom, terapijom ili aknama.

Dr Colić Therapy Pure krema se nanosi dva puta dnevno na mesta zahvaćena promenama u boji i strukturi kože, ujutru i uveče. Tretman je isti i u slučaju korišćenja radi prevencije, a naša preporuka je korišćenje 3 meseca u kontinuitetu radi postizanja najboljih rezultata. Zbog svog fotosenziblinog svojstva, Therapy Pure kremu je dobro koristiti uz kremu sa zaštitnim faktorom.

Ono po čemu se naša krema protiv fleka na licu izdvaja jeste sastojak poreklom iz medveđeg grožđa koji sprečava sintezu melanina u koži. Njegova snaga se ogleda u inhibiziranju ključnog enzima u procesu pigmentacije, tirokinaze, čime se postižu efekti u povlačenju i prevenciji pojave tamnih fleka na licu i koži. Krema sadrži i glicerin prirodnog porekla kako bi se koža zaštitila od gubitka vlažnosti i negovala tokom tretmana.

Svoju Therapy Pure kremu protiv fleka na koži možete naručiti i online, a za sva pitanja kontaktirajte naš tim koji će sa velikim iskustvom i ljubaznošću odgovoriti na svaku vašu nedoumicu.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića Politika privatnosti