Zima = suva koža, kako rešiti problem?

Dok zima polako pokazuje svoje pravo lice, sa njom stižu i brojne tegobe, a jedna od njih posebno može zadati glavobolje damama. U pitanju je suva i ispucala koža. Iako se ovaj problem može pojaviti u bilo koje doba godine, tokom zime stvara se izuzetno nepovoljna kombinacija brojnih faktora koji isušuju kožu, čineći je grubom, zategnutom, ispucalom, iziritiranom i izuzetno bolnom na dodir.

Na sreću, razumevanjem uzročnika ovakvog stanja kože, kao i načina na koje se sa njima izboriti može pomoći u ublaživanju i sprečavanju simptoma suve kože čineći je mekšom, glatkom i negovanom, čak i zimi. Neophodno je uložiti malo dodatnog truda i vremena, ali, najpre da vidimo šta kožu čini dehidriranom tokom hladnih dana.

Šta isušuje našu kožu zimi?

  • Hladno vreme – Iako ovo može delovati kao opšte poznata stvar, u niskim temperatura vazduha se krije jedna specifična situacija koja muči našu kožu. Kada je vazduh hladan, niska je i njegova vlažnost. U takvim uslovima, voda iz naše kože brže isparava, čineći je suvom, zategnutom i perutavom. Tokom hladne sezone, naša koža gubi čak 25% svoje sposobnosti da zadrži vodu. Dodajmo na to hladan, snažan vetar, karakterističan za ovo doba godine i jasno je zašto dolazi do dehidriranosti kože. Ipak, ne provodimo celu zimu napolju, zar ne?
  • Grejanje – Zbog hladnog vremena, manje i napuštamo svoje domove. Kako bismo ih učinili komfornijim i lepšim za boravak tokom niskih temperatura, svoj životni prostor zimi grejemo. Isto važi i za sve druge prostorije u kojima se zimi možemo naći – posao, prodavnice, teretane. Ipak, grejanje dodatno isušuje vlažnost u prostoriji, pa je tako naša koža konstantno izložena suvom vazduhu.
  • Dugo izlaganje vreloj vodi – U zimskim danima sigurno da nema ništa prijatnije od vremena u tuš kabini ili kadi pod mlazom okrepljujuće, vrele vode. Ali ovakav tretman nije baš blagodetan prema našoj koži. Vrela voda može skinuti prirodna ulja sa našeg tela i lica, što posledično dovodi do suvlje kože.
  • Dehidriranost – Svake godine, tokom letnjih meseci se jako naglašava važnost hidriranosti tela. Zimi to nije slučaj, i možda nećete biti toliko žedni kao u letnjim mesecima, ali vodu kroz kožu gubite svaki dan, u bilo koje godišnje doba. A kada uzmemo u obzir nisku vlažnost i mnogo vremena koje provodimo u zatvorenim i zagrejanim prostorijama redovan unos tečnosti je podjednako važan, ako ne i značajniji u zimskim mesecima u poređenju sa letom.

Kako zaštiti hidriranost kože tokom zime?

Postoje i brojni drugi faktori koji mogu dovesti do oštećene i suve kože tokom zime poput vrste garderobe, ishrane, teških sapuna i brojnih drugih, prethodno nabrojani su najznačajniji i najsuroviji prema našoj koži tokom zime. Rešavanjem njihovih efekata može se rešiti i problem suve i ispucale kože.

Prilikom svakog izlaganja hladnim temperaturama obavezno koristite sve odevne predmete koji će vam pomoći da zaštite što veću površinu vaše kože. Takođe, potrebno je koristiti i bogate, hidratantne kreme koje će pomoći vašoj koži da duže zadrži vodu u sebi, pogotovo u vašem licu.

Kako biste sačuvali vlažnost vazduha prostorija u kojima boravite, pokušajte da ih ne pregrevate, već učinite dovoljno prijatnim za boravak u njima. Pored toga, postoje i brojni aparati namenjenih poboljšanju vlažnosti prostorije, što značajno može unaprediti uslove u vašem domu za vašu kožu.

Sa vrućim tušem i kupkama ne treba preterivati. Koliko god bila prijatna, vrelu vodu treba zameniti toplom. Vreme ispod tuša je takođe važno, pa bi ga trebalo ograničiti na najviše 10 minuta tokom zime. Isto, peškirom nemojte trljati, već utapkajte vodu sa kože, tako će zadržati više vode.

Kada je reč o hidriranosti, pored potrebnog unosa tečnosti, važno je koristiti i adekvatne preparate za negu kože. Uspostavljanje i pridržavanje kvalitetnog režima nege suve kože od vitalnog su značaja za njeno isceljenje. A što važi za tretiranje suve kože, važi i za prevenciju od njene pojave.

Najbolje oružje u sprečavanju i lečenju suve kože jesu Beauty Therapy Sensitive dnevna krema sa hijaluronom i njena noćna varijanta. Ova linija krema za osetljivu kožu lica specijalno je dizajnirana kako bi pomogle osetljivoj, suvoj koži sklonoj iritaciji da se izbori sa svim opasnim uticajima iz okruženja. Hijaluron, koji se prirodno nalazi u koži, predstavlja rezervoar vode koji kožu čini hidriranom, mekšom i popunjenom. Takođe, krema sa hijaluronom je istovremeno i aktivna komponenta koja služi i kao preventivno anti-age dejstvo.

U sastavu Beauty Therapy Sensitive krema sa hijaluronom nalaze se i brojni drugi sastojci koji će ojačati imunitet i odrambene sposobnosti vaše kože. Glicerin će kožu zaštiti od gubitka vlažnosti, dok arganovo ulje svojim fantastičnim dejstvima sprečiti prerano starenje kože. Ovakva kombinacija sastojaka čini naše proizvode iz Sensitive linije uspešnim na više polja, pa tako mogu poslužiti i kao krema za osetljivu kožu lica i kao krema za bore. Za šta god da ih izaberete, nećete pogrešiti, a njihovom redovnom primenom vaša koža lica će biti hidrirana i očuvana, bez obzira na doba godina, čak i zimi!

Dr Colić Beauty Therapy Sensitive kolekcija i svi naši drugi proizvodi su vam dostupni u online prodavnici na našem sajtu, a za sva pitanja kontaktirajte Dr Colić kozmetika tim koji će sa velikim iskustvom i ljubaznošću odgovoriti na svaku vašu nedoumicu.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića Politika privatnosti