Suva i dehidrirana koža – U čemu je razlika?

Poistovećivanje suve i dehidrirane kože jedna je od najčešćih grešaka u nezi lica. Suva i dehidrirana koža imaju brojne zajedničke karakteristike i manifestacije, poput zategnutosti, hrapavosti, perutanja i ljuštenja kože, crvenila i pojačanu sklonost ka iritaciji. Zbog toga često dolazi do mešanja ova dva stanja kože i onoga što se iza ovih problema krije. Da, između suve i dehidrirane kože postoje ogromne razlike, uprkos veoma sličnom osećaju na koži koji donose. Ovi problemi se međusobno ne isključuju, a kako bismo ih se rešili, važno je koristiti prave proizvode za njihovo tretiranje. Prvi korak u tome jeste šta razdvaja ova dva fenomena!

Šta je suva koža?

Za razliku od dehidrirane kože, o kojoj će biti reči kasnije, kod suve kože problem leži u nedostatku ulja . Ovo ne predstavlja privremeno stanje kože i, zapravo, radi se o tipu kože koji je genetski uslovljen i za koji je karakteristična slabija proizvodnja sebuma. Zbog toga, suvoj koži nedostaju lipidi, važni za zadržavanje vlage i formiranje zaštitnog omotača koji štite kožu od brojnih spoljašnjih faktora. Suva koža se manifestuje u različitim oblicima koje nije lako razdvojiti, a najčešći problemi po kojima se može prepoznati jeste zategnutost kože koja je gruba na dodir, sklona perutanju i iritaciji i pucanju.

Šta je dehidrirana koža?

Ovde je problem jednostavan i lako je zaključiti da dehidriranoj koži nedostaje voda. U pitanju je stanje kože koje može pogoditi bilo koji tip kože, čak i one koji imaju masnu kožu ili kožu sklonu aknama. Brojni faktori mogu uticati na stvaranje nedostatka u hidriranosti kože, a najčešći su promena godišnjih doba, niske temperature i loše vreme, stres, sunčevi zraci i nedostatak sna. U svim slučajevima, koža je najčešće mesto na kom će se pokazati prvi znaci dehidratacije i to će pokazati kroz svoju krhkost, nedostatak volumena, veću osetljivost nego obično, grubost i često pucanje.

Kako tretirati suvu kožu?

Kod suve kože, hidrolipidni film ne ispunjava svoju osnovnu ulogu. Iz kože isparava više vode nego što bi trebalo, a nedostatak lipida čini kožnu barijeru znatno slabijom u odbrani od štetnih spoljašnjih faktora. Suva koža se ne može „izlečiti“, ali adekvatnom negom i kozmetičkom rutinom značajno se može poboljšati njen izgled i smanjiti eventualne nuspojave karakteristične za ovaj tip kože. Osobe sa suvim tipom kože situaciju značajno mogu popraviti biranjem odgovarajućih preparata za njihov tip kože, baziranih na prirodnim uljima i pogodnim sastojcima kao što su ceramidi. Ukoliko preparati koji nanosite na lice nisu namenjeni vašem tipu kože, čak ni najbolja krema za bore ili maska za lice neće moći da donesu željene rezultate. Biranjem pravih proizvoda kompenzuje se ono što koža ne može sama da postigne, a rezultat je elastična, baršunasto meka i jedra koža. Takođe, stanje suve kože se može popraviti i izbegavanjem određenih preparata, poput snažnih sredstava za čišćenje i piling lica.

Kako tretirati dehidriranu kožu?

Kod dehidrirane kože opcije za rešenje problema su znatno šire, a najčešće su hidriranje, hidriranje i hidriranje! Najbrži i najlakši način za popravljanje ovog stanja svakako je redovan unos potrebne dnevne količine vode, kao i uključivanje u ishranu namirnica bogatih vodom poput lubenice, celera, krastavca. Uloga odgovarajuće kozmetike je takođe vrlo važna, a u nezi dehidrirane kože treba birati proizvode koje sebi sadrže hijaluronsku kiselinu. Hijaluronska kiselina je veoma snažna komponenta koja služi kao prirodni rezervoar vode između ćelija kože, a zahvaljujući svojim sposobnostima kožu čini vlažnijom, mekšom i svilenkastom.

Razlika između suve i dehidrirane kože je u finesama, ali ipak one su vrlo velike i značajne. Stoga, iako postoje brojni načini da samostalno utvrdite tip i stanje vaše kože, baš zbog tih finesa najbolje posetiti dermatologa koji će precizno utvrditi o čemu se radi.

Ipak, bez obzira na tip kože, dehidriranost se može javiti kao čest problem tokom zimskih meseci, kada su temperature niske, a zagađenost vazduha pojačana. Tada se svakako preporučuje intenzivnija nega lica, a pravi saveznik za to jeste Dr Colić Beauty Therapy linija krema. Dnevna i noćna Beauty Therapy krema čine moćan tandem u ublažavanju znakova starenja i stimulaciji prirodne regeneracije kože. Obe kreme sadrže visoke koncentracije hijaluronske kiseline kako bi se tokom zime obezbedila neophodna hidriranost, a u sebi sadrže i ulje semenki crnog grožđa i bademovo ulje. Beauty Therapy preparati su kreme protiv bora pogodne za sve tipove, pa čak i one koje muči suva koža. Redovnom upotrebom krema protiv starenja se poboljšava izgled finih linija i bora, a koži vraća svež izgled pun volumena. 

Ove zime ne zaboravite i na naše najbolje maske za lice koje će biti sjajan dodatak vašoj redovnoj rutini nege lica. Sve naše preparate koji vam mogu pomoći u tretiranju suve kože, dehidratacije, ili oba problema istovremeno, možete pronaći u Dr Colić online prodavnici. Ukoliko imate dodatna pitanja ili nedoumice, naš tim vam stoji na rasploganju, pa nas slobodno kontaktirajte!

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića Politika privatnosti