Šta su slobodni radikali i zašto negativno utiču na našu kožu

Pitate se šta su slobodni radikali i antioksidansi? Svaka naša ćelija sastoji se od molekula. Svaki molekul sastavljen je iz atoma koji su međusobno povezani hemijskim vezama. Ako iz bilo kog razloga dođe do pucanja tih veza, stvaraju se slobodni radikali u organizmu.

Najčešće nastaju spontano, tokom procesa disanja, odnosno udisanja kiseonika. Oni izazivaju tzv oksidativni stres koji umnogome ubrzava starenje naše kože. Evolucija se potrudila da imamo i odbranu od slobodnih radikala, a to su antioksidansi. Međutim, nekada ta odbrana nije dovoljna. U nastavku teksta razjasnićemo sve nejasnoće kada su u pitanju slobodni radikali i antioksidansi.

Slobodni radikali u organizmu – oksidativni stres

Termin oksidativni stres odnosi se na prisustvo povećane količine raznih tipova molekula reaktivnog kiseonika. Poznati još i pod nazivom slobodni radikali, molekuli reaktivnog kiseonika izazivaju razna oštećenja ćelija i tkiva, zbog toga što njihovi reaktivni molekuli oštećuju ćelijsku membranu i izazivaju odumiranje ćelija. Na taj način dolazi do prevremenog starenja naše kože. Upravo to našoj koži rade slobodni radikali. Kozmetika svakim danom sve više napreduje u borbi protiv njih, međutim, osim kozmetike, važno je povesti računa o samom stilu života i o načinu ishrane. Kombinacija ove dve komponente daće najbolje dugoročne rezultate.

Šta još ubrzava oksidativni stres

Osim toga što se slobodni radikali u organizmu vrše procese bez našeg znanja i volje, postoje još neki značajni okidači oksidativnog stresa. Nepravilna ishrana svakako je na prvom mestu, međutim rame uz rame njoj, stoji i prekomerno izlaganje sunčevim zracima. UVA zračenje neretko izaziva prevremeno starenje kože koje se naziva fotostarenje. Takođe, prekomerno izlaganje suncu može dovesti i do hiperpigmentacije, odnosno stvaranja fleka.

Još dva faktora koja utiču na ubrzavanje antioksidativnog stresa jesu pušenje i zagađenje okoline. Ukoliko želite lepu kožu lica, bez nepravilnosti i prevremenih znaka starenja, trebalo bi da u potpunosti izbacite nikotin iz upotrebe.

Slobodni radikali i antioksidansi

Naše telo koristi antioksidanse kako bi neutralisalo slobodne radikale. Dakle, kao što smo rekli, putem ishrane u svoje telo unosimo vitamine i minerale koji se ponašaju kao antioksidansi i suprotstavljaju se slobodnim radikalima. Najvažnije antioksidativne hranljive materije su vitamin C, vitamin E, selen i beta-karoten. Dakle, trudite se da unosite što više voća i povrća, kao i svih onih namirnica bogatih ovim vitaminima. Međutim, budite oprezni. Nemojte preterivati, jer i prekomeran unos određenih minerala može da naruši ravnotežu. Forsiranjem unosa jednog ili dva hranljiva sastojka može doći do inhibicije imunog sistema tj narušavanja njegove ravnoteže.

Slobodni radikali i starenje kože

Slobodni radikali predstavljaju jedan od vodećih uzročnika starenja kože. Starenje kože prouzrokovano slobodnim radikalima ogleda se u vidljivoj pojavi bora, dehidriranoj i beživotnoj koži kao i pojavi fleka i pigmentacija na licu. Oni oštećuju ćelije koje su odgovorne za proizvodnju kolagena, elastina i hijaluronske kiseline koje koži daju mladalački izgled i čvrstu strukturu. Uz pravilnu ishranu, zaštitu od sunca i redovan piling kože, adekvatna kozmetika izabrana prema vašem tipu kože može značajno umanjiti pojavu bora.

Šta je sve onda potrebno da bi se pobedili slobodni radikali?

Kozmetika, bogata antioksidansima i izabrana prema vašem tipu kože, umereno izlaganje suncu uz obaveznu SPF zaštitu, redovan piling kože, kojim ćemo odstraniti sve mrtve ćelije sa površine, kao i pravilna i izbalansirana ishrana kojom će organizam dobiti sve one, za borbu potrebne, minerale i vitamine.

U našoj kozmetičkoj liniji proizvodi bogati antioksidansima su: Dr Colić dnevna i noćna krema sa hijaluronskom kiselinom i Dr Colić Detoxing maska za lice

Budite odgovorne prema svojoj koži, jer će vam samo tada zasigurno višestruko uzvratiti. Ukoliko imate dodatnih pitanja na koja nismo dali odgovor u ovom tekstu, kontaktirajte nas. Vrlo rado ćemo odgovoriti na sva i pomoći vam da izaberete liniju proizvoda koja će vam u potpunosti odgovarati i pomoći u borbi protiv svih unutrašnjih i spoljašnjih faktora starenje kože lica.

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića Politika privatnosti