Kako Sunce utiče na prevremeno starenje kože?

„Ko se Sunca krije, bolje da ga nije“ – kaže narodna poslovica. Potpuno je tačno reći da je naša najbliža zvezda izvor svog života oko nas. Pa, ne čudi naš prirodni impuls da sa dužim danima maksimalno koristimo sunčeve zrake za druženje, odmor i brojne druge aktivnosti van doma. Njegovi zraci u nama bude energiju, bolje raspoloženje i uz to, Sunce nam pomaže da generišemo veoma važan vitamin D. Benefiti su višestruki, kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje – sasvim je u redu voditi se pomenutom poslovicom i u skladu sa njom iskoristiti svaki trenutak za boravak na suncu, zar ne?

Za krilaticu je čuo svako, ali da li ste se nekad susreli sa terminom fotostarenje? Da li znate da je prekomerno izlaganje suncu ubedljivo vodeći faktor prevremenog starenja kože? Neka istraživanja čak tvrde da je gotovo 90% svih znakova starenja kože uzrokovano ovim razlogom. Možda stvarna slika nije tako pesimistična, ali ako uzmemo u obzir činjenicu da smo svakoga dana izloženi sunčevoj svetlosti, u manjoj ili većoj meri, ne može se osporiti važna uloga koju sunce ima u procesu starenja i njegovog ubrzavanja. Da bismo znali kako da iskoristimo sunčeve zrake za sve blagodeti koje donosi našem organizmu, a da sačuvamo jedrost i mladolikost naše kože, pre svega, lica, otkrivamo šta su ključni uzroci ovog problema i zašto se od Sunca možda ne treba kriti, ali treba ekstremno paziti!

Koji UV zraci postoje i kako utiču na našu kožu?

Sa prvim toplijim danima, ne možemo izbeći konstantno bombardovanje upozorenjima i podsetnicima o štetnosti UV zračenja koje sunčeva svetlost sa sobom donosi. Mnogima je ovo asocijacija na opasnost dobijanja opekotina od sunca, što je u neku ruku i tačno. Za ovaj problem su odgovorni UVB zraci pri čijem izlaganju nastaju opekotine. Ipak, delovanje UV zraka ne staje samo na površini naše kože. Tu su i UVA zraci, veće talasne dužine koji zbog toga mogu prodreti u dublje slojeve naše kože, ispod površine. Usled njih dolazi do oštećenja vlakana kolagena, ključnog proteina odgovornog za elastičnost, čvrtoću i otpornost kože. Sposobnost naše kože da stvara ovaj važan protein sa godinama opada, a oštećenja usled UVA zraka mogu proces značajno ubrzati. Tada se koža nepravilno obnavlja, narušava se njeno zdravlje i fotostarenje počinje da uzima maha i na samoj površini.

Znakovi po kojima ćete ova oštećenja prepoznati su pojava površinskih i dubokih bora na licu, gubitak elastičnosti kože, hiperpigmentacija, staračke pege, melazma i još mnogo toga. U ekstremnim slučajevima, može doći i do pojave raka kože.

Rizik i uticaj zračenja na kožu, pored vremena provedenog na suncu, najčešće zavisi od genetskih predispozicija, ali to nikako ne znači da ako vaša koža bolje podnosi sunce da istom treba i da ga izlažete. Svakako su najugroženiji delovi tela koji su najviše i izloženi suncu – lice, vrat, dekolte i šake. Zato sledeći put kada poželite preplanuo, letnji ten vaše kože, setite se fotostarenja. Koliko god bilo privlačno, takve navike iz godine u godinu mogu skupo da koštaju vašu kožu.

Kako sprečiti fotostarenje?

Iako smo uzrok pomenuli uzrok ovog problema, vrlo precizno ćemo podvući – za sprečavanje vidljivih znaka starenja izazvanih sunčevim delovanjem najbolje je ne izlagati se preterano suncu. Ovo ne znači da leto treba provesti u podrumu, već da ovakvom vrstom prevencije, odgovornim ponašanjem na suncu, efekata fotostarenja neće ni biti ili će doći znatno kasnije.

Dodatno, poželjni su i sve popularniji šeširi, naočare i adekvatna garderoba. Ipak, na vrhu liste kada je u pitanju prevencija fotostarenja jesu kreme sa zaštitnim faktorom. Leto nije jedini period kada ovo važi, kreme za lice sa zaštitnim faktorom treba nanositi svakog dana. Samo tako će štetnost UVB i UVA zraka po vašu kožu biti sprečeni. Zato je Colić kozmetika razvila kremu za lice koja sadrži zaštitni faktor 30, kako biste vi i vaše lice bili potpuno zaštićeni.

Čak i ako je fotostarenje već napravilo štetu, u našem portfoliju pronaći ćete proizvode koji će vam pomoći da vratite prethodni, mladalački izgled. Za hidriranost kože tu je širok spektar dnevnih i noćnih krema, za probleme hiperpigmentacije imamo kremu za uklanjanje fleka na koži, bore oko očiju će neutralisati antirid, a za dopunu redovne nege tu su maske za lice koje sadrže kolagen i hijaluron. Sve proizvode možete pronaći u našoj online prodavnici, a za sva dodatna pitanja vam stojimo na raspolaganju. A ukoliko se odlučite za preparate iz našeg asortimana, za fotostarenje ne brinite. Uz redovnu primenu Dr Colić kozmetike, bićete zaštićeni, mladolikog izgleda i zdrave kože, sve u isto vreme!

Povezani proizvodi

Sun ProtectionDr Colić krema za lice sa zaštitnim faktorom 301,875 RSD 1,594 RSD-15% Pročitaj više Dodaj u korpu

Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše iskustvo. Nastavljajući posetu ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića Politika privatnosti